Monsinjora Okarisa Ziemassvētku apsveikums

Opus Dei prelāts aicina izdzīvot Ziemassvētkus, paturot mūsu sirdīs cilvēkus, kas cieš no kara un nabadzības.

Mani dārgie bērni!

Lai Jēzus pasargā manas meitas un manus dēlus!

Ziemassvētku laikā ir loģiski, ka mēs turpinām paturēt prātā konfliktus, kas satricina Jēzus zemi un pārējo pasauli. Apziņa, ka mēs visi esam tā paša vienīgā Tēva bērni, liek mums uzskatīt to, kas visur notiek, par kaut ko mums tuvu, par kaut ko, kas attiecas arī uz mums. “Ja cieš viens loceklis, līdzi cieš visi” (1 Kor 12, 26). Centīsimies būt dāsni lūgšanā un upuros, apzinoties, ka “mazākais no mūsu darbiem, kas tiek darīts mīlestībā, kļūst derīgs visiem” (Katoļu Baznīcas katehisms, nr. 953). Vienlaikus lūgsim no Kunga žēlastību, lai šīs rūpes par mieru pasaulē mudinātu mūs arī formulēt konkrētas apņemšanās darīt to, kas ir mūsu spēkos, lai panāktu mieru mūsu pašu ģimenē, darbā utt.

“Miers, patiesība, vienotība, taisnība. Cik dažreiz šķiet grūti pārvarēt šķēršļus, kas stājas pretī labai saskaņai starp cilvēkiem. Un tomēr mēs, kristieši, esam aicināti īstenot šo lielo brālīguma brīnumu” (Kad garām iet Kristus, Nr. 157). Jēzus dzimšanas kontemplācija var būt īpaša iespēja novērst šķēršļus, kas mūs šķir no citiem, un pievērst uzmanību tam, kas mūs vieno. Neļausim, lai mūsu personīgajās attiecībās atšķirībām būtu galavārds. Vēršot savu skatienu uz Kristus silīti, uz šo Bērnu, kas ir dzimis visiem un visu labā, mēs varam rast spēku piedot, lūgt piedošanu, saprast un mīlēt.

Betlēmes kūtiņa liek mums domāt arī par nabadzību. Jēzus piedzima materiālā trūkumā, bet ap viņu bija daudz mīlestības – Marijas, Jāzepa un ganiņu mīlestības. Kā norādīja pāvests Francisks, “viņi visi bija nabadzīgi, viņus vienoja mīlestība un apbrīns, nevis bagātība un lielas iespējas. Tādēļ pieticīgā silīte atklāj dzīves patiesās bagātības: nevis naudu un varu, bet attiecības un cilvēkus” (Homīlija, 24.12.2022). Kristus mums parāda, ka vislabākā dāvana, ko varam dāvināt šajos svētkos, ir nevis kaut kas materiāls, bet gan lūgšana un mīlestība. Mēģināsim šo mīlestību izrādīt tiem, kuri trūkuma dēļ cieš visvairāk, ar cilvēcisku tuvību un pavadot katru konkrēto palīdzības žestu ar lūgšanu Dievam. Šādā veidā, pat ja mēs nevaram atrisināt materiālo nabadzību, būs vairāk cilvēku, kas piedzīvos bagātību, ko sniedz sajūta, ka tu tiec mīlēts.

Jaunava Marija, kas zināja, kā mierīgi un ar mīlestību pieņemt visus sava Dēla dzīves mirkļus, palīdzēs mums atrast mieru un prieku, kas rodas, ļaujot Jēzum piedzimt arī mūsu sirdīs.

Ar apsveikumiem un manu vissirsnīgāko svētību,

Jūsu Tēvs

Romā, 2023. gada 15. decembrī.