El Milagro

Katru rītu vairāk nekā 400 bērnu no trūcīgām ģimenēm ierodas uz bērnudārzu ar nosaukumu “El Milagro” (“Brīnums”) Chorrillos, vienā no Limas rajoniem Peru.

Katru rītu vairāk nekā 400 bērnu no trūcīgām ģimenēm ierodas uz bērnudārzu ar nosaukumu “El Milagro” (“Brīnums”) Chorrillos, vienā no Limas rajoniem Peru. Tur viņus ēdina, dod sākumizglītību, vajadzīgo aprūpi un, pirmām kārtām, viņi mācās dalīties, saprast tīrības vērtību un vēl daudzus tikumus.

Armatambo ir vēl viens bērnudārzs tajā pašā rajonā. Pirmsskolas grupas uzraudzībā ir 10 bērnu no 6 mēnešiem līdz 5 gadus veciem. Viņu mātes var iet strādāt un materiāli atbalstīt savas ģimenes. Abus projektus izveidoja Peruvian Childcare Committee (Peruāņu Bērnu Uzraudzības Komiteja), ar mērķi sniegt ļoti vajadzīgo palīdzību lielam skaitam bērnu, dzimušiem galējā nabadzībā, kuri citādi nevarētu dabūt pietiekamu ēdināšanu, pamataprūpi un izglītību.

Komiteja sastāv no 20 šī lauciņa profesionāļiem, kuri piedāvā savus pakalpojumus kā brīvprātīgie, iedvesmoti ar Svētā Hosemarijas Eskrivas mācībām.

Viena no viņām, Nelly Centeno, stāsta, ka viņa nevarēja „palikt vienaldzīga veidam, kā dzīvo šie cilvēki. Es jutu, ka man vajadzēja palīdzēt viņiem gan viņu materiālās, gan garīgās vajadzībās." Elena, vel viena brīvprātīga, māca viņiem mājas tīrības un tīrīguma svarīgumu, kā arī to, kā vajadzētu strādāt, lai iepriecinātu Dievu.

Mirtha Montoya, galvenā sociālā darbiniece, paskaidro, ka šis projekts ir daudz vairāk nekā vienkārši sociālā palīdzība. Tā mērķis ir dot šiem bērniem izglītību, kura būtu bāzēta uz kristīgām vērtībām un dotu ieguldījumu viņu vispārējā attīstībā, izglītojot ģimeni kā vienu veselumu. „Mātes un bērni, kas nāk uz „El Milagro,” ir stipri mainījušies cilvēciskas un garīgas attīstības, kuru viņi saņem šajā centrā, dēļ. Viņi izprot sevis kā cilvēka pašcieņu, kas palīdz atrast jaunu nozīmi savam darbam,” saka Nelly la Rosa. Gabi de Romana papildina, ka „palīdzība tiek veikta visai ģimenei, jo papildus bērnu izglītības, trenēšanas un veselības uzraudzīšanai, mēs arī piedāvājam kristīgo formāciju viņu vecākiem.”

Šo divu bērnudārzu rajona apkārtnē atrodas mājokļi, kas bieži vien nav aprīkoti ar tādām pamatērtībām kā tekošs ūdens un kanalizācija. Sava zema izglītības līmeņa dēļ bērnu vecāki parasti strādā kā vienkārši strādnieki un piedzīvo lielas grūtības. Viņiem dotā kristīgā veidošana palīdz viņiem vairāk censties uzlabot savu dzīves līmeni un tajā pat laikā palīdz viņiem saprast ciešanu vērtību un vajadzību dzīvot tuvu Dievam.

Bērnudārzu darbinieki var izstāstīt daudz aizkustinošu stāstu. Viens no tiem ir Huana Martina stāsts, kura māte slimoja ar tuberkulozi un, bez naudas palikusi, bija spiesta atstāt savus bērnus ar vecmāmiņu. Kopš atnākšanas uz Armatambo Huans Martins ir pilnīgi izmainījies un atkal ir sācis smieties.

Tādi gadījumi mudina brīvprātīgus pārvarēt grūtības un atrast finansējumu centru uzturēšanai, lai bērni un viņu ģimenes varētu gūt labumu. Viņi ir izveidojuši projektu „Vecāku Apmācība”, lai apmācītu vecākus bērnu audzināšanā, un tas nozīmē, ka viņiem ir iespēja aktīvi sazināties ar katru ģimeni. Tas arī atļauj viņiem piedāvāt specifisku, personisku palīdzību problēmu risināšanā.

„Temati, kurus mēs esam izskatījuši Vecāku Apmācības projektā, man ļoti palīdzēja bērnu audzināšanā. Es uzzināju, kā ar viņiem sazināties un iegūt viņu uzticību, ” saka Flor Quispe.

Citas aktivitātes tēmē uz sieviešu dzīves vispārēju uzlabošanu. Palīdzēt katrai no tām attīstīties kā personība un sniegt viņām profesionālo apmācību šūšanā, konditorejā, ēdienu gatavošanā, lai viņas varētu iegūt labākus darbus. Sociālās palīdzības birojs iegūst ēdienu, apģērbu un medikamentus un organizē nometnes Ziemassvētku un citu svētku laikā, lai bērni un vecāki varētu pavadīt laiku kopā un iegūt labumu no patīkamas gaisotnes.

Citi papildpakalpojumi ir klīnikas, ieskaitot zobārstu klīniku, kas novēro 30 bērnus katru nedēļu. Ir arī apkārtnes attīstības programma, ar jauno cilvēku palīdzību vadīta, kuri organizē seminārus un katehismu nodarbības.

Projekts pastāvīgi palielinās. Vecāki tagad to redz kā savu un dara visu, lai tas neapstātos. Tas progresīvi maina visu Chorrillos rajonu.